Dampere og webbutikker til kamp for e-cigaretten

Som bekendt føres et lovforslag med fokus på at stramme op om e-cigaretter ud i livet den 1. november 2015. Det skabte store protester inden for landet, og graden på lovforslaget chokerer endda internationalt.

Dansk e-Damper Forening tager især kampen op og har skrevet en note til Folketinget, hvori de diskuterer fordelene ved e-cigaretter frem for traditionelle cigaretter. Overordnet vurderer de, at et sådant lovforslag ville gøre mere skade end gavn, da der fremover ville være færre rygere, der ville skifte til e-damp. Der er endda en risiko for, at dem, der helt er holdt op med at ryge tobak ved at skifte til damp, vil vende tilbage til tobakken, da den stadig er let tilgængelig. Et stort salgspunkt er ikke, at e-cigaretter fastholder en i nikotinafhængighed, men snarere giver en sikker og effektiv måde fortsat at nyde nikotin. Den er meget sikrere, da man undgår de mange kræftfremkaldende stoffer, som en typisk cigaret indeholder. Skulle man søge om e-cigaretter gennem apoteket ville det være svært tilgængeligt og letheden ved nedtrapning uden udefrakommende hjælp ville være ikke eksisterende.

Traditionelle e-cigaret webbutikker som eksempelvis smartsmoke.dk, ville have svært ved at klare sig under de strengere vilkår, der blandt andet inkluderer adskillige betalingsbarrierer i form af registreringsafgifter og ville derfor blive nødt til at lukke forretningen. Dette vil muligvis kunne tvinge nogle e-cigaret butikker til udlandet. Kun de store e-cigaretproducenter ville kunne klare sig, men hvad sker der når udgifterne stiger? Prisen stiger for at dække omkostningerne. Hvad sker der når prisen stiger? Traditionelle cigaretter bliver billigere i forhold til, og hvis man nægter at være kriminel, er cigaretterne den eneste mulighed, hvis man ingen intention har om at stoppe. En mulighed ville være at importere e-damp produkter fra udlandet, hvis ikke det var for den detalje, at TPD (TobaksProduktDirektivet) gav mulighed for, at man i EU kan forbyde salg af e-produkter på tværs af landegrænser. I stedet skal danskere kæmpe med et lavt og dyrt udbud af e-cigaretter, mens almindelige cigaretter sidder der med lav pris.

Et bud på hvorfor regeringen synes, at dette er en god ide, er ifølge Dansk e-Damper Forening, at man let kan komme ud på en glidebane; at e-cigaretter er en form for ”gateway” til tobak givet nok tid. Et argument for, hvorfor de ikke har den effekt, ifølge dem, er, at de fleste næppe ville skifte smagen af for eksempel jordbær ud med smagen af tobak. Det må i så fald være, hvis man ser bort fra eksterne påvirkninger som gruppepres.

Derudover er e-cigaretter ikke udviklet af tobaksindustrien, men snarere af den kinesiske farmaceut Hon Lik, der producerede den i 2003 på baggrund af 39 forskellige patenter, hvoraf den ene var af den person, der oprindeligt lagde patent på e-damperen; H.A. Gilbert den 17. august 1965. Man bør snarere se den som en sundere konkurrent til cigaretten.

På grund af hvad man kan tolke som dårlig forskning i sagen, har adskillige kommuner udskilt særlige regler, der forbyder brug af e-damp indendørs. For at få deres budskab igennem har Dansk e-Damper Forening besluttet sig for at demonstrere den 14. marts 2015 på Christiansborgs slotsplads.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *